Falfűtés panel falra, mennyezetre, tetőterekbe. Hőszivattyú és geotermikus energia.

Családi házak párezres rezsivel

2011.03.06.

Elkészült az első magyarországi passzívsorház, amelynek üzemeltetési költsége lakásonként havonta 6-7 ezer forintnál nem több. A 120 négyzetméteres, energiatakarékos dunakeszi otthonok négyzetméterára - belső kialakítás nélkül - 380 ezer forintról indul.

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke (2011.03.05.)

Amíg Ausztriában vagy Németországban egyre nő az energiatakarékos, környezetbarát passzívházak száma, addig nálunk - a Magyar Passzívház Szövetség (Mapasz) adatai szerint - mindössze 25-30-ra tehető a passzív vagy ahhoz "közelítő" technológiájú lakóingatlanoké, közülük szakmai minősítést mindössze néhány családi ház kapott. Pedig a szakemberek szerint az új otthont teremtőknek (tervezők, fejlesztők) érdemes a technológiát alaposan megismerni, hiszen az Európai Unió tagországaiban 2020-tól minden lakóépületet kötelező lesz ezzel a technológiával építeni. Addigra remélhetőleg lesznek nálunk is a passzívházépítést segítő banki hitelek, visszatérítendő és vissza nem térítendő állami támogatások. Jelenleg azonban ez utóbbi ösztönzők hiányoznak itthon, így a közelmúltban Dunakeszin átadott első négylakásos passzív sorház a projekt megvalósítására 2009-ben alakult, száz százalékban magyar tulajdonú Passzívházak Mindenkinek Kft. saját és társcége finanszírozásával épült fel, mindenfajta banki hitel nélkül.


Mint azt Szentmihályi-Nagy István, a cég tulajdonos-vezetője lapunknak elmondta, a sorházat referenciaépületnek szánják, és a jövőben szeretnének több hasonlót megvalósítani. A négy, egyenként 120 négyzetméteres lakás minősítése - a vizsgálatok a darmstadti passzívház intézetben még folynak - várhatóan rövidesen megérkezik. A négyzetméterár szerkezetkészen 380 ezer forintról indul, a belső terek kialakítását (padlózat, kőburkolatok lerakása) a vevők igényeihez igazítva fejezik be. Kérdésünkre a cégvezető elmondta: azért döntöttek úgy, hogy a lakáspiaci forgalom leállása ellenére az elmúlt évben mégis belevágnak a projektbe, mert hasonló lakóépületből - szemben az európai fejlett országokkal - még egy sem épült a hazai piacon. Az új építési szabvány alapján épült sorház hővesztesége közel nulla, aminek eredményeként az épület kedvező belső hőmérsékletéhez minimális energiát kell biztosítani. Egy ilyen épület minden természetes (föld, nap stb.) energiát hasznosítani tud, ugyanakkor képes arra, hogy a főzés, a fürdés, a testhőmérséklet által felszabadult hőt is felhasználja, így extrém alacsony fűtést igényel. Vagyis az épület minden egyes négyzetméterét évente maximum 1,5 köbméter gázzal ki lehetne fűteni. (Természetesen a passzív sorházban nincs gázfűtés, csak természetbarát technológiát alkalmaztak.)


Az épület üzemeltetési költsége - téli fűtése, nyári hűtése, melegvíz-ellátása, szellőztetése - mindössze 6-7 ezer forintba kerül havonta - állítja a cégvezető. Természetesen mindehhez extrém vastag - 30-50 centiméter - termikus burkolatot képeztek az épület körül. Az ablakok háromrétegű, kriptonnal töltött nyílászárók, a napenergia téli felhasználását pedig óriási, déli tájolású, több mint 12 négyzetméteres nappali üvegfal biztosítja, amelyet nyáron időjárás-vezérlésű zsaluzat véd a túlmelegedéstől. Emellett az épületbe olyan hővisszanyerős szellőztetőkészüléket is beépítettek, amely naponta hét-nyolc alkalommal cseréli ki a levegő teljes mennyiségét úgy, hogy a már megtermelt energia közel 90 százalékát újrahasznosítja az épület. S hogy kik lehetnek a potenciális vevők?


A nálunk még újnak számító passzív sorházi lakások iránt sok az érdeklődő, ám nem köthetők sem korosztályhoz, sem valamilyen réteghez. Ennek okát Szentmihályi-Nagy abban látja, hogy bár az emberek többségét érdekli ez az új technológia, többségük még nem sokat hallott róla, és nem is láttak hasonlót elkészülve. Mivel azonban a sorház szép - a fővárosból is könnyen, gyorsan elérhető - környezetben épült fel, és a négyzetméterár is mindössze 20-30 százalékkal magasabb, mint a hasonló jó minőségben megépült hagyományosé, bíznak abban, hogy lakásaik vevőre találnak.

A passzívház fűtésienergia-igénye nem haladja meg a négyzetméterenkénti évi 15 kilowattórát: ez az energiafogyasztás 80-90 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos házaké. A passzívházak elterjedéséhez nálunk is rendelkezésre áll minden kellék: magasan képzett tervezők, a legjobb energetikai tulajdonságú építési anyagok, szerkezetek, fűtési és szellőztetéstechnikai rendszerek, s az ország szinte minden területe alkalmas a szél- és napenergia hasznosítására. Egy jó minőségű, hagyományos technológiájú lakóingatlanhoz képest az ára 20-30 százalékkal magasabb, ami becslések szerint és a jelenlegi energiaárakat alapul véve 10-12 év alatt „behozza” az árát.

Hozzászólások

2011. 03. 06. 12:42:14                                                                   3 rétegű ablakot lehet venni többféle gyártótól , nem kell pl internorm és egyébb olyan passzívház minősítésű ablakot venni ami drága...az Uef értéket kell bekérni a gyártóktól (Uef=0.8 körüli érték egész jó) és azt kell összehasonlítani..a fajlagos árérték aránnyal..ha nem minősítés a cél akkor pl premier 88+ ablakot is lehet venni 3 rétegű ablak üveggel és az nem szokott drága lenni...és nem kerül olyan sokba...természetesen akkor ha nem passzívház minősítés a cél...

2011. 03. 06. 12:32:13                                                                Van egy alacsony energiás 116nm nettó családi házunk a fűtés+HMV éves szinten 610 m3 gáz, a fajlagos teljes építési költség 175eFT Br/nettó nm telek ár, kerítés,térkövezés nélkül. Télen nincs 18eFt -l drágább gázszámla a jelenlegi árak és 24 fok mellett, tavasztól őszig a napkollektor készíti a meleg vizet a gázszámla erősen 1000Ft környékén van...ami a kötelező díj. További megtakarítási lehetőség lenne rekuperátoros szellőztetéssel, de az nem éri meg 2-3 MFt Ft, amúgy egy passzívház telek nélkül önerős kivitelezésben kb 230-240eFt Br/nettó fajlagos költséggel építhető átlagos szint mellett...természetesen ha valaki építteti, frekventáltabb helyen vesz telket, tér-kövezi az udvart,a járda egy részét, kerítést készített, díszburkolatokat használ a lábazaton és a kerítésen, füvesíti az udvart akkor könnyen összejöhet akár 380nm fajlagos költség is...

A többség azért nem épít passzívházat , mert nincs rá lehetősége...anyagi... Németországban sem lakik mindenki passzívházban és nem is épít mindenki passzívházat... ha megnézzük, hogy az országlakosságához képest mennyi passzívház épült támogatás mellett Németországban és megnézzük ,hogy támogatás nélkül mennyi passzívház épült idehaza az ország lakosságához képest akkor bizony nem vagyunk annyira lemaradva... valamit megemlíteném, hogy az ottani banki hitelek kedvezőbbek mint idehaza...bárhogy is nézzük a jelenlegi feltételek mellett ezen a piacon ennyire van lehetőség... ha javulna a lakosság jövedelmi helyzete és olcsóbbak lennének a hitelek, valamit lenne állami támogatás passzívházra akkor jelentősebben több épülhetne...de ez most nem látszik...

2011. 03. 06. 11:42:05                                                                   A 3-5 év alatt nullára amortizálódó keringetők, légtechnikai holmik, vezérlések állandó szervízelése cseréje miatt a passzív ház soha az életben nem éri utol magát. Arról nem beszélve, hogy ki állítaná az épületét egy olyan polisztirol alapra, ami mondjuk 50 év alatt kémiailag megbomlik.

2011. 03. 06. 11:36:19
105 négyzetméteres családi ház 38-as falazattal, 8 cm hőszigeteléssel, jól tájolt, nagyfelületű ablakokkal, 3 rétegű üvegezéssel napos téli időszakban fűtés nélkül 22 fokra melegszik. Téli fűtési költség és HMV együtt feketeszénnel 20-22 ezer forint. Az ablakok előtti lombhullató fák télen átengedik a fényt, nyáron nem. A teraszon jól méretezett és elhelyezett pergola: télen alásüt a nap, nyáron árnyékol. Nyáron napkollektorral HMV költség 0.

2011. 03. 06. 10:34:09                                                                   Hát ez az.Semmilyen megtérülés nincs. A cuccok amortizációja meg havi 5..10 EFt . A többletköltség: 3 vagy 4 rétegű, argonos ablak többlet 2 Mft ( bár kisebb ablakfelületeket terveznek - irány a barlanglakás.)
Játék szelőztetőgép, esetleg játék hőszivattyúval a tetején + 2 Mft.
Többlet hőszig, persze grafitos 1 Mft.
Napkollektor 1 Mft

2011. 03. 06. 10:26:43                                                              Csak azt ne higgye senki, hogy ezért a rezsi költségért nem kell feláldozni semmit!
Napi néhányszori légcserétől friss tavaszi illat. Nem , büdös és penész.Egy normálisan, mai előírások szerint szigetelt házban óránként van magától ennyi légcsere ( úgy hívják: infiltráció), és még akkor is szellőztetünk időnként.
A gáztöltet néhány évig tart csak aztán romlik a hőátbocsátás.
A szuper hőszigetelést imádják a madarak.
A gépek amortizációja?
Mihez képest térül meg 20 év alatt?
Meg lehet takarítani egy korszerű épülethez képest havi 10...30000 Ft-ot, ez nem kevés, de aki kifizet 10 Mft-al többet azért, hogy megtakarítson ennyit az nem takarékos, hanem elkötelezett.

2011. 03. 06. 9:13:21                                                                 131 nm-es családi házunk éves gázfogyasztása kb. 1200 m3, hárman lakjuk.38-as tégla.Hőszigetelés falon 12 cm, padló alatt 10 cm, lábazaton 8 cm, födémen 25 cm, kondenzáció kazán van.A cikkben jelzett energiafogyasztás 120-140 ezer Ft/év, a miénk mondjuk 180 ezer.Milyen megtérülésről beszélünk?




vissza